Your shipping location is not specified . Wijzigen

Wat is een infraroodthermometer

Een infrarood thermometer (ir-thermometer of ir-pyrometer genaamd) is bedoeld om contactloos de temperatuur van een oppervlakte op te meten.  Want soms kun je het voorwerp niet benaderen of kan het met normale thermometers niet worden gemeten.
Elk medium straalt meer of minder infrarode straling af.  De IR-thermometer “ziet” via een lens, net als een fotocamera, het opppervlak. Maar de sensor ziet enkel een heel klein segment van het elektromagnetisch spectrum; het infrarode gebied. Vervolgens kan een waarde worden berekend.

Er zijn 3 belangrijke verschillen waar je op moet letten bij aanschaf:

 1. De optische verhouding.

  Dit is de verhouding van het het meetoppervlakte (diameter S) tot de meetafstand (D). Een goedkopere meter heeft een optische verhouding van 1:1. De duurdere modellen gaan tot 1:50 waardoor je op grotere afstand toch een klein oppervlakte kunt meten. Op 500 mm afstand wordt een vlak met een diameter van 10 mm gemeten.

  Infraroodthermometer D:S

   

 2. Emissiefactor

  De aard van het oppervlak heeft invloed op reflectie van infraroodafstraling van zijn omgeving. Een zeer mat oppervlak reflecteert zeer weinig. Een spiegelend oppervlak zeer veel. Deze kan met de emissiefaktor worden gecorrigeerd, echter alleen bij de wat duurdere modellen.Tabel met materialen en bijbehorende emissiefaktor.

  Huid 0,98
  Water 0,92...0,96
  Ijs 0,96...0,98
  Asfalt, teer 0,95...1,00
  Plastic 0,90...1,00
  Zwart rubber 0,94
  Verf 0,80...0,97
  Glas 0,85...1,00
  Keramiek 0,80...0,94
  Cement 0,96
  Beton 0,94
  Hout 0,80...0,90
  Staal, geoxideerd 0,80
  IJzer, geoxideerd 0,78...0,84
  Rood koper, geoxideerd 0,78
  Messing, geoxideerd 0,56...0,64
  Gerold roestvast staal 0,45
  Aluminium, geoxideerd 0,40
  Zink, gegalvaniseerd 0,28
  Rood koper, diffuus 0,22
  Messing, gepolijst 0,05
  IJzer, niet geoxideerd 0,05
  Rood koper, gepolijst 0,02...0,07
  Let op: de eenvoudigere thermometers hebben een standaard ingestelde waarde van 0,95.Naarmate de spiegeling toeneemt, wordt de waarde lager. Er moet dan worden opgelet dat er geen warme bronnen in de directe buurt aanwezig zijn die de meetwaarde verstoren doordat de ir-straling van de warme bron ook gereflecteerd wordt.Een zeer spiegelend oppervlak zoals gepolijst metaal is niet te meten. (Soms wordt er een dunne laag coating aangebracht welke de spiegeling wegneemt)Glas: Als er een glazen voorwerp wordt gemeten met daarachter een warm voorwerp, dan zult u de afstraling van het glas meten. Niet die van de warmtebron.

  Richtlaser

  Middels een rode laserstraal kan het oppervlak worden aangewezen als hulpmiddel, je weet dan waarop wordt gericht. Goedkope modellen hebben dit niet. Wat betere modellen hebben 1 laser welke ongeveer het midden van het vlak aanwijzen en de uitgebreidere modellen gebruiken 2 lasers die elk een punt op de rand van het vlak aanwijzen zodat de diameter van de meetcircel duidelijk wordt.

 3. Temperatuurbereik

  Niet het meest onbelangrijk. Het spreekt voor zich dat als u zeer hete of koele voorwerpen wilt meten, u een thermometer met groter meetbereik selecteerd.

  Zie hier een vergelijkingstabel van alle meters in ons assortiment.