Shipping to Nederland. Wijzigen

Infrarood thermometer: temperatuur van oppervlakte contactloos meten

De voordelen
  • Contactloos temperatuur meten
  • Op grotere afstand meten
  • Snelle meting
  • Laser(s) als richtpunt
  • 2 jaar garantie

Wat is een infrarood thermometer en waarvoor te gebruiken?

Soms is het handig of helemaal niet mogelijk de temperatuur van een oppervlakte met een normale thermometer te meten. Bijvoorbeeld als het voorwerp erg heet is, je er niet bij kunt of helemaal niet aan mag raken. Een infraroodthermometer is dan een oplossing.

Hoe werkt het?: Elk object straalt warmte af, voor een groot deel in het infrarode bereik. Met speciale infraroodsensoren is dit te meten en om te zetten naar een temperatuur.  Zo'n temperatuurmeter heet dan een infraroodthermometer of "ir thermometer" of pyrometer.

Het voordeel is dat je het object niet hoeft aan te raken met een meetsonde en op een afstand kunt meten. Bouwkundigen gebruiken het vooral om snel muren te scannen op koudere (ongeïsoleerde) delen. Op die delen kan vocht uit de lucht condenseren en heeft schimmel een voedingsbodem.

 

Lees verder

11 artikel(en)

per pagina

11 artikel(en)

per pagina

Hoe werkt een infrarood thermometer?

Van een voorwerp wordt de onzichtbare infrarode straling gemeten die een voorwerp afstraalt. De waarde wordt vergeleken met die wat een zwart voorwerp afstraalt. De techniek is gebaseerd op de verschuivingswet van Wien. Lees meer op de blog "wat is een infraroodthermometer" of op Wikipedia

Wat is een laser thermometer?

Dit is eigenlijk ook een infrarood thermometer. Maar als hulpmiddel worden een of meerdere laserstralen gebruikt die een rood puntje projecteren op het te meten voorwerp. Sommigen hebben 1 laserstraal in het midden, sommigen hebben 2 of meer punten op de denkbeeldige rand van de meetcircel zodat je weet welk oppervlakte je meet.
Hoe groter de afstand, hoe groter het meetvlak.

Wat is de emissiefactor?

Elk oppervlak heeft zijn eigen karakteristiek. Een warm mat-zwart oppervlak geeft een heel andere waarde dan een blinkend verchroomd metaal. Hoe meer het reflecteerd, hoe meer infrarood uit de omgeving wordt gereflecteerd en daarmee de meetwaarde verstoord.
De betere infrarood thermometer heeft daarom een instelbare emissiefactor.

Lees meer op de blogpagina's: keuzehulp infraroodthermometers en een vergelijkingstabel

 

Contact opnemen

Loading, please wait ... Loading, please wait ...