Your shipping location is not specified . Wijzigen
Aankondiging: wij zijn van za. 27 juli t/m di. 6 augustus wegens vakantie gesloten.
Bestel tijdig. Lees meer

Infrarood thermometer: contactloos oppervlakte temperatuur meten

De voordelen
  • Contactloos temperatuur meten
  • Op grotere afstand meten
  • Snelle meting
  • Laser(s) als richtpunt
  • 2 jaar garantie

Andere benamingen zijn ir thermometer en pyrometer.

Waarom? Soms is het handig of helemaal niet mogelijk de temperatuur van een oppervlakte met een normale thermometer te meten. Bijvoorbeeld als het voorwerp erg heet is, je er niet bij kunt of helemaal niet aan mag raken. Een infrarood-thermometer is dan een oplossing.

Voor wie? Bouwkundigen gebruiken het vooral om snel muren te scannen op koudere (ongeïsoleerde) delen. Op die delen kan vocht uit de lucht condenseren en heeft schimmel een voedingsbodem. Maar ook installateurs, onderhouds- en automonteurs moeten vaak contactloos meten.

Lees verder

There are no products matching the selection

This is a custom CMS block displayed if category is empty.
You can replace it with any custom content.

Hoe werkt een infrarood thermometer?

Van een voorwerp wordt de onzichtbare infrarode straling gemeten die een voorwerp afstraalt. De waarde wordt vergeleken met die wat een zwart voorwerp afstraalt. De techniek is gebaseerd op de verschuivingswet van Wien. Lees meer op de blog "wat is een infraroodthermometer" of op Wikipedia

Waarvoor is de richtlaser?

De betere infrarood thermometer hebben als hulpmiddel een of meerdere laserstralen die een rood puntje projecteren op het te meten voorwerp. Sommigen hebben 1 laserstraal in het midden, sommigen hebben 2 of meer punten op de denkbeeldige rand van de meetcircel zodat je weet welk oppervlakte je meet. Hoe groter de afstand, hoe groter het meetvlak. Dus als het meetvlak grenst aan andere vlakken dan is het praktischer om een IR thermometer te kiezen met meerdere lasers zodat je niet per ongeluk een aangrenzend en evt. warmer of kouder vlak meet.

Wat is de emissiefactor?

Elk oppervlak heeft zijn eigen karakteristiek. Een warm mat-zwart oppervlak geeft een heel andere waarde dan een blinkend verchroomd metaal. Hoe meer het reflecteerd, hoe meer infrarood uit de omgeving wordt gereflecteerd en daarmee de meetwaarde verstoord.
De betere infrarood thermometer heeft daarom een instelbare emissiefactor.

Lees meer op de blogpagina's: keuzehulp infraroodthermometers en een vergelijkingstabel

 

Loading, please wait ... Loading, please wait ...