Wat is een stralingsarme DECT telefoon?
Dit bericht werd geplaatst op 13 juli 2015
.De eerste generatie DECT telefoons werkte volgens het principe dat het basisstation continu, dus 24 uur per dag, een signaal uitzond of er nu getelefoneerd werd of niet. Het leek de fabrikanten handig en waarom zou je het uitschakelen? Dat kost extra onderdelen, dus geld.
Maar dat is eigenlijk vreemd. U zet uw auto ook uit als er niet mee wordt gereden, of de tv gaat uit als er niet wordt gekeken.
Het gebruikte radiosignaal was van een nieuw soort: met pulsmodulatie. Eenvoudig uitgelegd wordt een analoge (sinusvormige) draaggolf (ca. 1880 MegaHertz) 100x per seconde aan en uit gezet. De aan-puls is zeer kort vervolgd door een pauze. (zie illustratie onder).
In de loop der jaren is gebleken dat dit type signaal biologische effecten teweeg kan brengen zoals hartritmestoornissen, tintelingen, huidklachten, hoofdpijn en nog meer.
Eerste generatie
Orchid introduceerde een aantal jaren geleden een tweede generatie DECT telefoons die afschakelde wanneer er niet werd gebeld; de inmiddels achterhaalde ECO-DECT. Er kon maar 1 handset worden gebruikt en de handset moest in de oplader om echt uit te kunnen schakelen. Dit principe is inmiddels door vele andere fabrikanten goed, maar soms ook slecht nagemaakt (bijv. slechts geringe reductie, of alleen met ingewikkelde menu instellingen die soms verloren kunnen gaan bij een reset).
In 2008 kwam het merk Orchid met de eerste Low Radiation DECT telefoons. Ook wel Full-ECO DECT of Eco Mode Plus genoemd (Eco Mode +). Deze generatie heeft de volgende eigenschappen:
- Geen straling wanneer er niet wordt gebeld wordt
- 80% stralingsreductie tijdens het bellen
- Meerdere handsets mogelijk
- Soms zijn de handsets gesplitst van het basisstation, dus flexibele opstelling mogelijk.
Qua stralingsreductie betreft het hoogfrequente elektromagnetische velden t.b.v. de draadloze communicatie. Zoal veel elektrische apparaten wordt er gebruik gemaakt van adapters voor de stroomvoorziening en deze geven altijd laagfrequente velden af.
In de jaren erna kwamen ook (Siemens) Gigaset en Swissvoice met dergelijke types.
Illustratie: DECT puls
Let op: er zijn veel fabrikanten die een Eco label gebruiken. Maar een groot aantal heeft slechts een beperkte stralingsreducering en met veel randvoorwaarden. Vaak verliezen ze eco stand als er een korte stroomuitval is, wat je meestal niet in de gaten hebt met als gevolg dat de telefoon weer constant aan het zenden is.
Gigaset heeft een aantal modellen met stabiele software zoals de C530(A) serie.