Your shipping location is not specified . Wijzigen

Blauw licht risico's

tageslichtHet natuurlijke daglicht is uit een nagenoeg  gelijkmatig spectrum opgebouwd waarin alle kleuren aanwezig zijn. Hier ziet u een spectraalmeting van daglicht in de Winter bij bewolkte hemel.
De verschillende kleuren vertegenwoordigen verschillende golflengten. Aan de linkerkant van het zichtbare spectrum bevinden zich de frequenties met de korte golflengten met violet en blauw licht. (UV licht heeft nog kortere golflengten en kunnen met de ogen niet worden waargenomen). Dit bereik met golflengten tot ca. 500 nm (Nanometer) wordt blauw licht genoemd.

Licht met korte golflengten heeft een sterk oxiderende werking, kan door de vorming van vrije zuurstofradicalen celschade veroorzaken.
Het feit dar UV-licht de huid en ogen kan beschadigen is al langer bekend; daarom moeten zonnebrillen van 100% UV bescherming zijn voorzien. Blauw licht bescherming is tot nu toe een onderschatte parameter.

Recente onderzoeken laten steeds vaker het gevaar zien van kortegolf -licht. Niet alleen omdat het een oxidatieve werking heeft, maar het dringt ook dieper in het oog door!  Omdat UV-licht enkel de ooglens beschadigd waar het eruit wordt gefilterd, raakt blauw licht ongehinderd het netvlies (retina) en kan daar aan de zintuigcellen blijvende schade veroorzaken.

Waarom is het thema zo aktueel?

Terwijl in het natuurlijke daglicht de schadelijke werking van het blauwaandeel grotendeels door de regeneratief werkende rode en infraroodstralingen wordt gecompenseerd, worden we steeks vaker omgeven door lichtbronnen die niet versterkt blauw afstralen, maar ook een tekort hebben aan die regenerende rode frequenties.

Bijzonder verontrustrend is dat bij platte beeldschermen en televisies meestal met LED technoligiën worden belicht en wij deze vaak urenlang bekijken.
Hier ziet u een spectrum van een gangbaar plat beeldslcherm.

LED flat screen1

 

 

 

 

In het blauwe gebied is een duidelijke piek te zien, een energiepunt welke zo in natuurlijk licht niet voorkomt.
Bovendien laat dit spektrum weinig roodaandelen zien.
Dit kunstlicht leidt niet enkel tot oxidatieve stress in het oog, die op lange termijn tot ziekten kan leiden zoals maculadegeneratie, maar verstoort ook de hormoonhuishouding welke veel chronische aandoeningen kan bevorderen.
Veel mensen klagen vaak ook over kortstondige fenomenen bij beeldschermwerk zoals tranende, stekende en rode ogen, hoofdpijn en oogflikkeren.

Met de bluelightprotect produkten innovative-eyewear bieden wij een eenvoudige en zekere mogelijkheid om zich voor het agressieve blauw licht te beschermen.
Met computerbril of beeldschermmbril worden de ogen en hormoonhuishouding beschermd.