Your shipping location is not specified . Wijzigen

Zelf straling verminderen

Er zijn veel zaken die u makkelijk zelf en zonder of relatief lage kosten kunt verbeteren.

Algemeen

 • Trek stekkers uit het stopcontact van apparaten die toch niet worden gebruikt of maak gebruik van dubbelpolige schakelaars in de stekker of als tussenschakelaar op het stopcontact.
 • Neem een ´ouderwetse´ telefoon met draad of een draadloze stralingsarme DECT telefoon met eco modus plus.
 • Maakt u gebruik van babyfoons, kies dan niet voor een DECT type maar een die gebruik maakt van de analoge types.
 • Internet bij voorkeur via een goede ethernetkabel, dat gaat sneller dan WiFi. Komt u niet om Wifi heen, dan liever een Eco-Wifi die 90% minder straalt.
 • Neem afstand van adapters/trafo's e.d. Veel halogeenlampen (12 Volt lampen) hebben een ingebouwde trafo, die netjes is weggewerkt maar sterke velden uitstraalt. Toch maar een gloeilamp.Spaarlampen en TL verlichting: de nodige elektronica die nodig is om het gas tot een lamp te maken veroorzaakt veel frequenties in het kilohertz bereik, bijv. 30.000-40000 Hertz. Deze frequenties hebben biologisch meer impact dan een "schone" (gladde, sinusvormige) 50Hz signaal. Dus een spaarlamp als leeslamp is niet echt aan te raden!
 • De meeste stalen lamp-armaturen zijn niet geaard. Met eenvoudige apparatuur is te zien dat deze behoorlijke velden genereren. Dat komt doordat al het staal de elektrische velden oppikt en vervolgens weer afstraalt (dus versterkt). Wanneer men daar de hele dag naast zit, is dit niet zo goed.
 • Leg uw mobiele telefoon 's nachts ver weg van uw bed. Ook in standby kunnen er nog allerlei processen aktief zijn die de slaap kunnen verstoren.
 • Let op omvormers van zonnepanelen. Naast EM-velden die ze lokaal emitteren, kunnen ze het electriciteitsnet in het hele huis verstoren met dirty-power. Dit geeft bij velen klachten.
 • Maak geen of zo min mogelijk gebruik van uw magnetron. De hoogfrequente gepulste velden gaan voor een groot deel nog door het deurtje. Dus kijken wat er in uw magnetron gebeurt lijkt voor kinderen wel leuk, maar zeer ongezond!N.b. een magnetron straalt enkel wanneer deze ook in werking is. Daarnaast geven veel deskundigen aan dat het eten zelf er ook niet beter van wordt.

Slaapkamer

We brengen 1/3 deel van ons leven door in de slaapkamer. 's Nachts hebben wij een lagere weerstand voor invloeden van buitenaf en zijn we dus bevattelijker voor belastende invloeden.

 • Verwijder zoveel mogelijk (bij voorkeur ALLE) stroomverbruikers uit de slaapkamer, dus gebruik een wekker op batterijen of een mechanische. TV´s geven nog straling nadat de stekker eruit is.
 • Maak liever geen gebruik van elektrische dekens en kussens. Of trek de stekker eruit nadat het bed is voorverwarmd. De meeste schakelaars schakelen slechts één pool af.
 • Elektrische bedden lijken comfortabel. De motoren produceren aanzienlijke e.m. velden.
 • Ook waterbedden geven problemen, vanwege het verwarmingselement. Het zet u onder spanning, kan wel 5 Volt zijn.
 • Acculaders horen niet in de slaapkamer

Het stekkerprobleem: Wanneer u de apparaten nodig hebt, controleer of u uw apparaten optimaal hebt aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit klinkt vreemd, maar in het ergste geval loopt de fase door het apparaat tot aan de schakelaar. Wanneer u de stekker omdraait, wordt de fase al direct bij de schakelaar onderbroken. Dus bij foute aansluiting wordt er al een veld gegenereerd zonder dat het apparaat (of lamparmatuur) ingeschakeld is! Met een meter kunt u dat snel testen. Zie illustratie. Ook om deze reden kunt u gebruik maken van dubbelpolige schakelaars. Controleer ook de stalen lamparmaturen! U kunt deze controle uitvoeren met meetapparatuur voor lage frequenties of middels een spanningsdetector.

stekker

 

Gebruik randaarde: Installeer randaarde in de ruimten waar u apparatuur gebruikt met aardestekkers. Vooral computerapparatuur heeft stekkers met randaarde. Dit is niet voor niets. Controleer dan ook de verlengkabels en stekkerdozen!

Metaalreductie: Minimaliseer metaal in de slaapkamer, dus ook bedspiralen e.d. Deze absorberen magnetische wisselvelden en stralen dit vervolgens weer aan u door terwijl u slaapt. Kijk ook uit dat u deze metalen delen niet zomaar op de aarde aansluit. De electromagnetische velden in de ruimte kiezen de kortste weg en kunnen zich bundelen naar alle geaarde delen. Dan krijgt u dus een hogere stralingsdichtheid rondom uw bed.

Afscherming.

Nu kunt U alles wel in orde hebben, maar de buitenwereld is er ook nog.

 • Buren: Meet of er geen straling van de woning van de buren af komt. Als de achterkant van de tv van uw buren naar uw slaapkamer is gericht, kunt u daar behoorlijk last van hebben. De e.m. velden gaan gewoon door de muren heen.
 • Hoogspanningsmasten. Men wil het niet inzien dat de geproduceerde velden honderden meters verder nog te meten zijn. Ook via de natte bodem kunnen de velden zich uitdijen.
 • Zendinstallaties. De GSM, UMTS en LTE zendmasten zijn overal te vinden. Ook deze hoogfrequente straling is af te schermen.

Er zijn een aantal producten verkrijgbaar die diverse soorten elektrosmog zeer sterk reduceren.

 • Afschermverf
 • Afschermend textiel voor hoogfrequente of laagfrequente straling. Enkele van deze stoffen worden toegepast in bijv. klamboes, gordijnen en kleding. Andere stoffen kunnen weer in de vloer of op de muur worden verwerkt.
 • Afschermingen voor de lage frequenties moeten goed worden geaard.

Zie ook de pagina: keuzehulp afschemmaterialen.

Het goed afschermen van uw woning of werkruimte vereist maatwerk omdat er veel factoren met elkaar verweven zijn. Een goede meting is daarvoor aanbevolen.

Netvrijschakelaars. Wat zijn dat?

De eenvoudigste manier om e.m. velden te reduceren is de stop van de stroomgroep uitschakelen. Zeer effectief, maar meestal niet echt praktisch. Ook schakelaarverlichting en nachtlampjes werken niet meer. Een netvrijschakelaar lost dat op. Zodra de laatste stroomverbruiker is uitgeschakeld (bijv. uw nachtlampje), wordt de fase van stroomgroep afgesloten. Een kleine ongevaarlijke wisselspanning houdt in de gaten of er ergens stroom nodig is. Schakelt u het nachtlampje ´s morgens weer in, dan wordt de stroomkring weer hersteld.