Shipping to Nederland. Wijzigen

Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

Waarom een hygrometer?

Als de lucht te droog is krijgen we last van droge ogen, droge slijmvliezen en voelt het kouder. Maar ook de dure houten vloer, houten meubels en muziekinstrumenten zullen je dankbaar zijn als de luchtvochtigheid op orde is. Comfortabel is minimaal 40% en maximaal 60%. Dit kun je heel eenvoudig controleren met een hygrometer.

Selecteer aan de linkerkant de gewenste functies om makkelijk een passende hygrometer te selecteren.


TIP:
Wil je de vochtigheid voor een langere periode meten en daarna uitlezen en analyseren, kijk dan bij de hygrometer dataloggers.
Om de luchtvochtigheid te meten en online uitlezen via je telefoon, tablet of PC, bekijk dan eens het sensorist systeem.

 

Lees verder
Productfilter
Prijs
€ 0,- € 269,- € 0,- to € 269,-
Wat wilt u meten?
 1. Temperatuur lucht (29)
 2. Luchtvochtigheid + temperatuur (28)
Normering & standaarden
 1. IP67 (dompelwaterdicht) (4)
Display
 1. Ja (15)
 2. Nee (1)
 3. Ja cijfers (5)
 4. Ja grafisch / cijfers (6)
 5. Ja Grote cijfers (1)
 6. LCD (2)
Minder tonen Meer tonen
Communicatie computer
 1. Ja via USB kabel (4)
 2. Ja via USB transponder (1)
 3. Direct in USB poort (4)
 4. Draadloos via Gateway naar internet (1)
Fabrikant
 1. Trotec (1)
 2. TFA (18)
 3. Lascar Electronics (8)
 4. Oregon Scientific (2)
 5. Sensorist (2)
Minder tonen Meer tonen

Artikelen 1 tot 30 van 31 in totaal

per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2

Artikelen 1 tot 30 van 31 in totaal

per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2

Wat is een hygrometer?

Een hygrometer meet de hoeveelheid vocht in de lucht. Hier zijn veel technieken voor. Wij hebben enkel digitale hygrometers die werken met halfgeleiderkristallen waarvan de elektrische eigenschappen veranderen wanneer de vochtigheid in de lucht veranderd. Dit is een een getal om te zetten.

Waarom is de luchtvochtigheid belangrijk?

Wij voelen ons comfortabel wanneer de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is. Waarbij 40% de ondergrens is voor het winterseizoen en 60%in de zomer.
Als het te droog is voelt de lucht kouder aan, drogen de slijmvliezen te veel uit en krijgen we last van droge ogen.
Maar te vochtig is ook niet wenselijk. Behalve dat het dan warmer en dus klam voelt, bestaat de kans dat de vochtige lucht vlakbij en op koude oppervlakten gaat condenseren. Want koudere lucht kan minder vocht bevatten. De condens kan op koude muren, plafonds en vloeren een goede voedingsbodem vormen voor schimmels.

Wat is het verschil tussen relatieve vochtigheid en absolute vochtigheid?

 • De absolute vochtigheid: de massa (verdampt) water in een bepaalde hoeveelheid lucht, uitgedrukt in g/m³.
 • De relatieve vochtigheid: de verhouding tussen de aanwezige hoeveelheid waterdamp (absoluut) en de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij die temperatuur opgenomen kan worden. De temperatuur is belangrijk, want warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht.

Wat is dauwpuntstemperatuur?

De meer professionele meters kunnen de dauwpuntstemperatuur berekenen. Dat is de temperatuur waarbij condensatie optreed bij de gemeten luchtvochtigheid.
Voorbeeld: Als de lucht in een ruimte een temperatuur van 21ºC en een luchtvochtigheid van 60% heeft, dan is de dauwpuntstemperatuur (Td) 12,9ºC. Dus als een buitenmuur of raam 12,9ºC is, dan wordt die muur of dat raam nat. Andere waarden bereken kan via deze calculator.

Tips:

 • Wil je op meerdere locaties tegelijk meten, kies dan voor draadloze thermo-/hygrometers met meerdere draadloze sensoren die elders op een display af te lezen zijn.
 • Het Sensorist systeem kan op internet worden aangesloten en kunnen de data overal worden uitgelezen.
 • Met een datalogger kunnen gegevens worden opgeslagen. Veelgebruikt zijn de Lascar Electronics dataloggers die direct op een PC zijn uit te lezen.
 • Blijkt de lucht te droog of te vochtig, kijk dan eens bij onze luchtbevochtigers of luchtdrogers om uw probleem op te lossen.
Contact opnemen

Loading, please wait ... Loading, please wait ...