Your shipping location is not specified . Wijzigen

Blauw licht bescherming, waarom?

Terwijl het licht van de "gouwe ouwe gloeilamp" op basis van hoge aandeel van de lange-golflengte licht in het rood en nabij-infrarood (NIR) een mild effect heeft, moeten de moderne kwik en LED-lichtbronnen uiterst voorzichtig worden gebruikt. Deze omvatten de achtergrondverlichting van platte beeldschermen (notebooks, computers en televisietoestellen) en spaarlampen, TL en LED-verlichting. Een bijzonder grote belasting voor de ogen zijn de vlakke beeldschermen die men vele uren per dag gebruikt. Daar kan vaak de blootstelling aan spaar- en tl- verlichting bij worden opgeteld ten aanzien van het aandeel aan blauw omgevingslicht .

Licht met extreem hoog aandeel blauw licht in monitoren

Vlakke beelschermen gebruiken inmiddels bijna allemaal LED-verlichting als achtergrondverlichting.
Terwijl het spectrum van wit daglicht in relatief gelijkmatig en harmoniscge kleurverhoudingen is samengesteld, heeft LED-verlichting een extreem hoog aandeel van het blauwe deel met hoge energie en lage energie in het doorbloedingsbevorderende en regenererende rode deel van het spectrum.

Beschadiging van het netvlies

Bij beeldschermwerk kijkt men lange tijd direct in de lichtbron, zodat de straling ongefilterd en gebundeld op de Macula lutea (gele vlek) treft, de plaats van het scherp zien, die zich aan de achterkant van de oogappel bevindt.
Terwijl UV-licht door de ooglens eruit wordt gefilterd, bereikt het blauwe licht het netvlies grotendeels ongehinderd.
Dit blauwe lichtaandeel kan op den duur schade zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) leiden, een ongeneeslijke aandoening van de gele vlek. In talrijke wetenschappelijke studies van AMD wordt blauw licht als schadelijke factor erkent.
Onder de invloed van blauw licht ontstaan zuurstof radicalen, die oxidatieve stress in het netvlies veroorzaken en de cellen voortduren kunnen beschadigen of vernietigen*.

Blauw licht belemmert het zicht.

Blauw licht, met een kortere golflengte, is sterker brekend als rood licht met een langere golflengte. Het raakt een ander vlak in het oog  wat resulteert in kleurranden en vervaging.

Blauw licht is meer breken dan rood licht. Het is gericht op een ander niveau in het oog dan de lange golf lichte componenten, wat resulteert in kleurranden en vervaging. Dit is de reden waarom de piloten en atleten vaak gele brillen dragen, die het blauw eruit filteren, waardoor de gezichtsscherpte en het contrast verhogen. Zelfs AMD patiënten krijgen vaak een gele bril of contactlenzen voorgeschreven om de macula te beschermen tegen het schadelijke blauw licht.

Verstoorde hormoonbalans

Licht met een hoog blauwaandeel heeft ook invloed op de hormoonbalans door vermindering van de productie van melatonine (slaaphormoon) en bevordert de vorming van cortisol en ACTH (stresshormonen). Wat nuttig kan zijn tijdens de dag, bij te veel aan blauwe licht in de middag- en avonduren is het een ernstig gezondheidsrisico. Langdurige verstoringen in de hormoonspiegels kunnen welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, het immuunsysteem en stofwisselingsziekten, kanker, diabetes etc. veroorzaken.

Geen kans op regeneratie

Nabij-infrarood licht kan door de activatie van cytochroom oxidase, een enzym in de mitochondriale functie, wondgenezing bevorderen en weefselschade op celniveau helpen herstellen. Als u het grootste deel van de dag doorbrengt in kunstlicht met een hoog percentage blauw, of voor computerschermen zit, worden de ogen overbelast met blauw licht. Omdat in dergelijk licht het bloedcirculatiebevorderende rood en infrarood frequenties ontbreken, kan het herstel te kort schieten.

Verlaging helderheid helpt niet

De helderheid van een scherm werkt hoofdzakelijk door pulsbreedtemodulatie, waarbij de schakelduur van de lichtbron wordt ingesteld op een bepaalde frequentie. Zelfs als de helderheid van het scherm wordt verminderd, worden de pauzes tussen de pulsen langer,  maar de sterkte van de afzonderlijke lichtpulsen blijft gelijk. Zo zal elke lichtpuls met volle intensiteit het netvlies raken, zelfs als het oog een veel lagere helderheid denkt waar te nemen. Pulserende signalen kunnen  volgens sommige deskundigen het biologisch evenwicht meer ontregelen dan continue signalen.

Veel beeldschermen zijn enkel vrij van flikkering op volle sterkte. Als u gebruik maakt van een dergelijke monitor, moet u de helderheid op het hoogste niveau instellen en uw ogen met bluelightprotect filters bescherme. Er zijn intussen ook LED-monitoren die kunnen worden gedimd zonder flikkering, dan is een lagere helderheid is in principe niet verkeerd. Houdt er echter rekening mee dat ook bij een donkere instellingen van het beeldscherm via de verwijde pupillen geldt veel blauw licht op het netvlies. Ook hier adviseren wij de bluelightprotect filters.

Beschermbrillen

Om de ogen te beschermen bij mechanische of chemische werkzaamheden is het gebruik van een veiligheidsbril nodig vanzelfspreken. De gevaren van onbeschermd  werk voor het beeldscherm en onder TL en LED-licht worden vaak onderschat, hoewel de beschreven beschadigingsmechanismen reeds onomstotelijk zijn bewezen met cel experimenten. Omdat de chronische aandoeningen die zich gedurende een lange periode ontwikkelen is het relatief moeilijk overtuigende onderzoeken "in vivo", (op mensen), uit te voeren. Daarom wordt beschadiging door blauw licht van kuntslicht uit medisch oogpunt vermoed, maar nog niet t verondersteld sterk te zijn vanuit een medisch perspectief door kunstlicht, maar nog niet overtuigend bewezen. Als u het toch wilt voorkomen, raden wij u bij beelschermwerk aan om uw ogen te beschermen met een bluelightprotect  blauw licht beschermbril.

*bijzonder interessant in dit kader is de studie van de Franse ANSES (autoriteit voor voedsel en milieuveiligheid) over de gevaren van witte LED's, die hier als een Engels pdf full text beschikbaar.
Daarnaast is deze studie van Algvere PV, Marshall J, Seregard S. Let op, alleen een samenvatting Engels-taal is vrij beschikbaar: Age-related maculopathy and the impact of blue light hazard.

(bron: Innovative-eyewear.de)