Your shipping location is not specified . Wijzigen

Wat is 5G?

Rondom de nieuwe 5G zijn veel vragen. Hieronder een aantal zaken samengevat.

Wat is 5G?

5G is de nieuwe 5de generatie van het mobiele netwerk of 5de generatie mobiele systemen.
Dus de opvolger van 4G (LTE), 3G (UMTS) en 2G (GSM)
5G is nog sneller, minder vertraging (latency) en realtime.

Welke frequenties gebruikt 5G?

5G staat dus los van de 5 Gigahertz band welke als 5 GHz wordt afgekort en bijvoorbeeld voor Wifi wordt gebruikt.

Als eerste zal in 2020 de 700 MHz band, die voorheen voor TV werd gebruikt worden geveild en worden uitgerold. Later (2022/2023) volgt 3500 MHz als defensie deze frequentie vrijgeeft.
Ook zal in Nederland vlgs. antennebureau.nl gebruikt gaan worden gemaakt van de zeer hoge 26 GHz, die veel data kan verwerken, maar slechts enkele meters bereik heeft en er geen obstakels in de weg moeten staan.
De 3 frequenties kunnen samen worden gebruikt om de snelheid te bevorderen.
Elk land kan zijn eigen frequenties kiezen, dus onze buurlanden kunnen andere frequenties gaan gebruiken.

Welke technieken gebruikt 5G?

De antennemodules zijn anders opgebouwd. Waar eerst 2 tot 4 antennes onder elkaar werden geplaatst, wordt er bij 5G gebruik gemaakt van modules met 8x8 = 64 antennes. Daarmee krijg je de volgende mogelijkheden:

  • Massive MIMO
    Mimo staat voor Multiple-input multiple-output.  De de vele antennes kunnen veel meer datapakketjes tegelijkertijd worden verzonden en ontvangen. Dus meer gebruikers kunnen tegelijkertijd communiceren met 1 mast.
  • 3D beamforming
    Hiermee worden door de zendmast de stralingsbundels gericht op de gebruiker. Bij de huidige generaties zendt de mast altijd in één richting en past het de sterkte aan naar gelang het gebruik. Het voordeel kan dan wel zijn dat veel huizen dan niet meer continu in die standaard bundel zitten als ze niet eens bellen.

Waarvoor wordt 5G gebruikt?

Vooral voor telecommunicatie zoals voor mobiele telefonie zoals nu ook voor 3G en 4G.
Maar er zijn veel toepassingen die hier gebruik van (willen) maken zoals het Internet of Things om "alles" met elkaar te kunnen laten communiceren voor wie erop zit te wachten.

Wanneer wordt 5G uitgerold?

Er zijn momenteel op diverse plaatsen al proeven met 5G.
Allerereerst zal de 700MHz band worden geveild en worden uitgerold. Het is nog niet duidelijk wanneer de veiling en uitrol zal plaatsvinden. De verwachting is dat de uitrol hiervan in 2020 of 2021 zal plaatsvinden. Er moet dan een dekking van 98% voor heel Nederland worden bereikt.

Hoe kan ik 5G meten?

Hieronder een tabelletje met de frequentiebanden en meetapparaten en detectors.
De vraag is hoe het meten in de praktijk gaat uitwerken als er gebruik wordt gemaakt van de "3D beamforming". De stralingsbundel verplaatst zich continu richting gebruiker. Dus wat we effectief gaan meten in huizen waar geen gebruik wordt gemaakt van 5G is afwachten.

Frequentie Meetapparaat Detector
700 MHz HFE35C - 27 MHz - 2700 MHz
HF38B - 700 MHz - 2700 MHz
HFE59B - 27 MHz - 2700 MHz
ESI 24: 40 Mhz .. 10.000 Mhz
Acoustimeter: 200 Mhz .. 8.000 Mhz
Acousticom: 200 Mhz .. 8.000 Mhz
3500 MHz HFW35C - 2400 MHz - 6000 MHz
HFW59D - 2400 MHz - 10.000 MHz
ESI 24: 40 Mhz .. 10.000 Mhz
Acoustimeter: 200 Mhz .. 8.000 Mhz
Acousticom: 200 Mhz .. 8.000 Mhz
26 GHz Geen meters beschikbaar Geen detectors beschikbaar

Hoe kan ik 5G afschermen?

De 700Mhz en 3500MHz banden zijn goed af te schermen met de huidig beschikbare materialen. Voor koolstofverf, raamfolie en vliezen maakt de frequentie überhaupt weinig uit omdat het een egaal oppervlakte is.
Bij materialen met een maaswijdte, zoals geweven textiel, en roest vast stalen gaassoorten wordt de demping normaliter minder naarmate de frequentie oploopt.

De dempingscurve is bij alle YShield materialen als afbeelding aangegeven. Deze zijn getest tot 18 GHz. Lees meer over deze dempingcurves.

De hoge 26GHz frequenties komen waarschijnlijk amper ons huis binnen. Men ervaart met de 5 Gigahertz band van WiFi al problemen om door muren te komen.

Wat betekent 5G voor onze gezondheid?

Volgens het kennisplatform van de overheid is er natuurlijk niets aan de hand: alles valt binnen de huidige ICNIRP normen welke zijn opgesteld door o.a. lieden uit de telecomsector zelf. In het buitenland liggen de normen al veel lager. Maar in NL is alles dus veilig.
In het najaar zullen deze blootstellingslimieten worden besproken.
Wij refereren liever naar de bouwbiologische richtlijnen SMB2015.

Veel wetenschappers zijn zeer kritisch over de effecten van 5G op onze gezondheid.  We zullen het helaas pas weten en ervaren als het al is uitgerold.

Zie hier een publicatie van Hugo Schooneveld over 5G en gezondheid

Wat nu?

Het probleem is dat het begrip 5G heel erg breed is. Meerdere technieken, meerdere frequenties, meer variabele emissies en dat in allerlei mogelijke toepassingen. En wat de biologische effecten gaan zijn van alle combinaties in de praktijk (dus samen met de bestaande stralingsbelasting) is dan nog moeilijker te voorspellen. Op internet circuleert veel informatie over 5G en de zorgen zijn zeer groot.
We zullen de komende 2-3 jaar eerst te maken gaan krijgen met de 700MHz variant voor de  telecommunicatie. Dan zullen geleidelijk ook meer gebruikers komen als ze hun telefoon en tablet vervangen met 5G compabiliteit. Die zijn er nu ook nog amper.
De vraag is of Nederland zit te wachten op kleine 26Ghz cellen op elke lantaarnpaal.

Meer informatie:

Dit artikel zal regelmatig worden aangepast..

 

 

Contact opnemen