Your shipping location is not specified . Wijzigen

Netvrijschakelaars

5 artikel(en)

per pagina

Hoe werkt een netvrijschakelaar?

Een netvrijschakelaar 'kijkt' of er stroom wordt gebruikt in de aangesloten groep. Als u bijv. naar bed gaat en schakelt als laatste het bedlampje uit, dan wordt er geen stroom meer gevraagd en schakelt de netvrijschakelaar de 230V wisselspanning af en daarvoor in de plaats een 9V of 230V gelijkspanning. Zodra er weer stroom nodig is, bijv. als u het lampje weer inschakelt, wordt de 230V wisselspanning weer geactiveerd.

Open dit artikel in een apart venster

Waar wordt de netvrijschakelaar gemonteerd?

In de groepenkast bij de zekeringen. De netvrijschakelaar is additioneel en niet ter vervaning van een zekering. De draden die eerst vanaf de zekering het huis in gaan, worden nu eerst door de netvrijschakelaar onderbroken. Dus een netvrijschakelaar wordt per groep geplaatst. Het plaatsen dient door een electriciën te worden uitgevoerd.

Open dit artikel in een apart venster

Hoeveel netvrijschakelaars heb ik nodig?

Een netvrijschakelaar schakelt enkel 1 elektrische groep. Er moet eerst worden gemeten welke elektrische velden gereduceerd moeten worden en vervolgens wordenb uitgezocht welke elektrische groepen deze veroorzaken. Een bouwbioloog kan u helpen met een goede meting.

Open dit artikel in een apart venster

Welke netvrijschakelaar is de beste keuze?

  1. Onze voorkeur is de Biologa NA-2P.  Deze schakelt als enige zowel de fase alsook de nul af.
  2. Tweede keuze is de Gigahertz Solutions NA7 Comfort die wat slimmer is en apparaten makkelijker herkent.
  3. De Ultima 8 pas kiezen als het erg complex is. Nadeel is dat bij elke wijziging in de installatie (incl. uw aangesloten apparaten) de kans bestaat dat de Ultima8 bijgeregeld moet worden.

Zie alle netvrijschakelaars

Maar voor een goede werking is een eenvoudige elektrische installatie gewenst zonder veel moderne elektronica en stand-by apparaten.

Open dit artikel in een apart venster

Wanneer is een netvrijschakelaar zinvol?

Als uit een meting blijkt dat u door een of meerdere groepen in de meterkast uit te schakelen een sterke reductie krijgt van laagfrequente elektrische velden is het zinvol om op die groep(en) een netvrijschakelaar te plaatsen als u dat niet handmatig wenst te doen.

Maar enige kanttekeningen:

  • Laat altijd een expert onderzoeken. Geen netvrijschakelaar plaatsen zonder een goede meting. Dat heeft soms geen zin of werkt averechts.
  • Zorg ervoor dat er niet te veel kleine stroomverbruikers worden gebruikt op die groepen zoals opladers, elektrische tandenborstels, stand-by apparaten e.d. Want deze kunnen een goede werking verhinderen.
  • Dus voor woon- en werkkamers met veel elektronica wordt het lastig.
  • Ook voor een keuken en de CV ketel is het geen oplossing. Gebruik liever afschermde kabels voor deze groep.

Open dit artikel in een apart venster

5 artikel(en)

per pagina