Your shipping location is not specified . Wijzigen

Afscherming werkt niet naar verwachting

Soms is de uitwerking van het afschermproject anders dan verwacht.

Maar eerst het laatste deel van de zin: wat is de verwachting?

  • Afschermmaterialen dempen nooit 100%!  De demping wordt in dB uitgedrukt en is een logaritmische verhouding.
  • De hoogfrequente velden van bijv. zendmasten, Wifi, DECT telefoons stralen niet in 1 rechte lijn. Door buiging, reflecties en verstrooïng komen de velden ook via andere richtingen de ruimte binnen. Ofwel, met afscherming van enkele vierkante meter gaat het probleem hoogstwaarschijnlijk niet voldoende oplossen.
  • In een woonhuis is een demping van 30dB = 99,9% van de velden al een hele prestatie. 40 dB wordt al een behoorlijke uitdaging waar je op alle details (gaten en kieren)moet letten.

En hieronder wat veelgesteld issues:


1) Een mobiele telefoon werkt nog in de afgeschermde ruimte of baldakijn:

Een smartphone heeft maar heel erg weinig vermogen nodig (ca. 0,0001 uWatt/m2) om überhaupt een verbinding op te zetten. 
Een goed meetapparaat gaat al niet nauwkeuriger dan 0,01 microWatt.
Er hoeft maar een klein kiertje of zwakke plek ergens te zijn of het apparaat heeft verbinding.
Daarbij gaat de telefoon maximaal zenden omdat de communicatie erg zwak is, de telefoon en mast willen toch graag een bepaalde veldsterkte handhaven voor een goede werking. Dus de meetreferentie varieert wat niet bruikbaar is voor een goede voor en nameting.
Maar ook de afstand tot een WiFi router of zendmast speelt een rol.
Let ook op kleine kiertjes. Die zijn moeilijk te localiseren omdat de velden die binnenkomen heen een weer gaan reflecteren in de afgeschermde ruimte.


2) Het hoogfrequente veld wordt na afscherming sterker

Dit gebeurt voornamelijk als er gedeeltelijk is afgeschermd en wanneer er niet goed is gemeten.
Alle afschermmaterialen reflecteren de hoogfrequente velden aan beide zijden.
Voorbeeld: scherm je de linkermuur af waarachter een zendmast straalt met 100 microW/m2 maar van rechts is er een veld van de DECT telefoon van de buren met een sterkte van 1000 microW/m2 dan zal de situatie verslechteren.
Je voorkomt dit enkel door vooraf goed te meten en achteraf regelmatig te controleren of er geen zendbronnen erbij zijn gekomen.


3) Koolstofverf

  • Ondergrond is niet voorbehandeld. Een poreuze ondergrond zoals vers stucwerk, nieuw behang of hout trekt het water uit de verf (ontmenging) en droogt meestal dan niet goed op. De verf moet een goede toplaag vormen.
  • Verf is verdund. Dit is niet de bedoeling
  • De verf is te veel uitgesmeerd. Een muur is al snel zwart en bij een wat gladdere ondergrond kun je hem soms meer uitsmeren dan wenselijk. Bij een vlakke ondergrond is het verbruik binnen max. 7 a 7,5 m2 per liter.

4) Textiel
Bij gebruik van textiel zal deze na verloop van tijd de afschermende werking verliezen. Vooral als het onderhevig is aan veel 'mechanische belasting' zoals bij kleding. Daarbij kan zweet, huidvet (beide zijn per persoon verschillend!), vocht en verkeerde wasmethode de vezel sneller aantasten.  

5) Meten is een vak. 
Alle materialen zijn in laboratoria getest volgdens gestandaardiseerde meetmehoden.
Een goede en peperdure opstelling in een laboratorium moet aan erg veel voorwaarden voldoen. De laboratorium ruimte zelf moet zeer stralingsarm zijn. De zender en ontvanger die men gebruikt (aan weerszijden van het materiaal) zijn zeer nauwkeurig en gecalibreerd. 
In huiselijke omgeving is dat eigenlijk niet na te bootsen en kan (hoeft niet per definitie) de afwijking erg groot zijn.