Elektrosmog vs. gezondheid
Dit bericht werd geplaatst op 20 mei 2015
."Is straling slecht voor de gezondheid?" is een veelgestelde vraag.
Het antwoord is niet zo heel zwart-wit!
Er spelen een paar faktoren een grote rol.
Als commercieel bedrijf zijn wij misschien niet helemaal objectief, maar hiermee willen we een neutrale visie aan u overbrengen.
- De hoeveelheid (stralingsdichtheid, veldsterke).
Te veel is nooit goed, daarom heeft de overheid dit begrensd met normen. Deze normen zijn gebaseerd op thermische gevolgen, ofwel hoeveel mag een weefsel opwarmen. De overige (biologische) aspecten worden TOTAAL genegeerd. - Het soort straling (hoogfrequent, laagfrequent).
Straling is een verzamelnaam van verschillende natuurkundige fenomenen. We onderscheiden:
a ) Laagfrequente elektrische wisselvelden
b ) Laagfrequente magnetische wisselvelden
c ) Hoogfrequente elektromagnetische wisselvelden
d ) Elektrostatische velden (gelijkvelden)
e ) Magnetische gelijkvelden
f ) Radioaktieve straling
g ) "Aardstralen" kunnen we noemen, maar gedeeltelijk zijn deze gebaseerd op radioaktiviteit en magnetische gelijkvelden van de aarde welke niet homogeen verdeeld zijn. Het andere gedeelte (zoals de zgn. Curry- en Hartman lijnen) zijn natuurkundig niet meetbaar. (Wat niet gelijk wil zeggen dat ze niet bestaan).
h) Andere energievormen. Bijvoorbeeld de scalaire golven die Nicola Tesla ook heeft ontdekt. Anno 2007 ook nog steeds niet meetbaar, maar technisch wel aantoonbaar en te berekenen. Maar ongetwijfeld heeft de natuur nog meer in petto. We weten nog lang niet alles (gelukkig maar). - Fysieke toestand van de mens
Ieder mens is anders. Er zijn mensen die zeer oud worden met een "slechte" levensstijl met veel alcohol en tabak. Er zijn ook veel mensen die al huiduitslag krijgen als ze maar ruiken aan bijv. noten. Het afweersysteem functioneert totaal anders, ondanks een gezonde levensstijl. Sommigen reageren dus op noten, andere op melkprodukten, huismijt, of sigarettenrook. Maar er is ook een aanzienlijke groep mensen wordt onwel tot zeer ziek van uv-licht, elektromagnetische velden of bepaalde gassen en geuren. Omdat men hiermee niet is opgevoed en het niet voorkomt in de handboeken van de medici, bestaat het niet. Deze mensen worden maar eerst doorverwezen naar de psycholoog. Lekker makkelijk.
Het gebeurt ook vaak dat men problemen krijgt met de laatstgenoemde klachten na andere behandelingen of blootstellingen. Veel soorten metalen in het gebit (die toch beetje bij beetje verder in ons lichaam terecht komen, of onderling chemisch kunnen reageren), of andere behandelingen of blootstellingen kunnen metalen of andere chemicaliën in ons lichaam brengen. Deze kunnen NIET altijd door het lichaam worden afgevoerd. Soms werkt het ontgiftingssysteem niet goed meer. Een overbelasting kan zich dan in vele klachten uiten.
Verder kent men het fenomeen dat men de ene dag zich beter voelt dan de ander, een soort bioritme. - Geestelijke toestand van de mens
Soms is die verwijzing niet helemaal onterecht. In deze drukke turbo maatschappij waarin men veel van elkaar en van zichzelf verwacht en keihard moet knokken om je zaken voor elkaar te krijgen. Het is reeds erkend dat stressfactoren de weerstand negatief beïnvloedt. Heeft men zwakke punten, dan komen die naar voren. Bij de een is dat hoofdpijn, bij de ander huiduitslag en zo zijn er nog honderden symptomen. Naast medicijnen en gezonde rust, zou wat geestelijke hulp voor veel mensen een goede aanvulling zijn om de dagelijkse zaken weer op de juiste waarde te kunnen schatten en een goede plek te geven. Wie wordt er nou niet vrolijker van een goed gesprek met een luisterend oor?Maar het is zeker niet zo dat alles maar "tussen de oren" zit. Hiermee doet men een groot aantal zieke mensen ernstig tekort. Dat ze dus niet serieus worden genomen speelt geen positieve bijdrage en werkt vaak weer averechts. - 1+1 is niet altijd 2
In de wiskunde mag deze stelling dan wel kloppen, in de biologie blijkt dat dat niet altijd op hoeft te gaan.
Blootstellingen aan diverse zaken kunnen elkaar versterken. 1+1+1 is misschien 10. Neemt men 1 van de factoren weg, dan is 1+1 misschien wel 2, of misschien 3...
Sommigen kunnen goed tegen tomaten en tarwebrood. Maar een boterham met tomaat is voor hen uit den boze!
Daarom is het streven om de blootstellingen te minimaliseren. Ook al kan niet alles worden opgelost, wellicht is dat ene net genoeg om het lichaam niet over te belasten. - Wat is wetenschap?
Er zijn meerdere soorten wetenschappers. Over het algemeen zijn ze allen goed geschoold.Wetenschappers zijn ook mensen. Sommige doen precies wat hun baas vraagt, volgens de wetten en regels die de baas voorschrijft, met het resultaat wat de baas verlangt, anders val je buiten de groep of gaat je carrière niet volgens plan en kun je niet kopen wat je wilt....
Andere mensen zijn zeer eigenwijs en gaan op hun intuïtie af en komen met zaken op de proppen waar niemand om gevraagd heeft. Die vallen natuurlijk buiten de carrière-boot en zoeken het zelf maar uit.
Juist dié personen geven vaak de wetenschap vorm, maar worden eerst aan de schandpaal genageld (de aarde zou rond zijn, de aarde was het middelpunt in het heelal etc.)
Ook met betrekking tot wat elektrische velden en gevolgen voor het lichaam wil de reguliere wetenschap niet begrijpen. Onafhankelijke wetenschappers weten het al vanaf het begin dat er wel eens nadelen aan kunnen kleven.
Vliegtuigen zouden kunnen crashen bij gebruik van mobieltjes (zo was de smoes). Het menselijk brein, werken met miniscule stroompjes, duizenden malen zwakker als die in een vliegtuig, moeten zo'n ding aan het hoofd langdurig kunnen verdragen.
"Het is wetenschappelijk niet bewezen dat..." is de stelling van de dag.
Wat is de definitie van "wetenschappelijk bewijs"? Globaal moet alles reproduceerbaar zijn, driedubbelblind op een bepaalde manier op bepaalde groepen mensen worden getest ten opzichte van referentiegroepen. Daarna wordt alles door een statistisch model getrokken wat een conclusie voortbrengt.
Dat geeft de volgende problemen:
Wie bepaald de testmethode? Men prefereert een korte testperiode, in een testlab en met één stralingsbron. In het dagelijks leven worden we 24 uur bestraald, door meerdere soorten bronnen met variërende signalen uit diverse richtingen. Daarbij worden we in het normale leven nog blootgesteld aan andere faktoren zoals stress, uitlaatgassen, chemische dampen en geluid. Een lab is dus helaas geen afspiegeling van het normale leven.- Hoe selecteert men de personen? Al te zieke mensen vallen bij voorbaat al af. Die kunnen niet eens komen, als ze al gevonden worden.
- Referentiegroep: Wie is op deze aardkloot nog "onbestraald" ?
- De mens wordt gezien als een mechanisch apparaat die altijd hetzelfde reageert.
- Het statistisch filter filtert de meest extreme gevallen eruit.
- Een onderzoek moet worden betaald. De telecom betaald graag mee. Natuurlijk is het niet zo wenselijk als er zeer negatieve aanbevelingen komen. If you can't beat them, join them...
- Dus moeten we dáárop wachten voordat de overgevoeligen serieus worden genomen?
- Ervaringsdeskundigen
Het Duitse bouwbiologisch buro Maes (www.maes.de), doet al ca. 20 jaar met een team onderzoek naar de diverse soorten velden. Met meer dan 15.000 huisonderzoekingen zijn zij zich bewust geraakt van de ellende die ze soms veroorzaken. Daarom hebben zij zelf richtlijnen opgesteld die men zou moeten hanteren: "Standard der baubiologische Messtechnik (SBM2003)". Het blijkt dat bij veel mensen hun gezondheidsklachten afnemen of verdwijnen als zich men aan die richtlijnen houdt. Hun ervaringen zijn gebundeld in het boek "Stress durch Strom und Strahlung". Dr. Ir. Michiel Haas van het NIBE (Nederlands Instutuut voor Bouwbiologie en Ecologie) heeft aan de hand van dit Duitse boek een Nederlandstalig boek geschreven vol met tips en illustraties. Hét boek voor wie meer wil weten en aan de slag wilt.
In Nederland houdt de Stichting Elektro Hypersensitiviteit (www.stichtingehs.nl) zich bezig met het in kaart brengen van de relaties tussen elektro-/magnetische velden en de gezondheid. Zij verzamelen data van overgevoelige personen en hun omgeving. De meestvoorkomende klachtenpatronen zijn daar te vinden. - Pas op!: "Paniek maakt ziek"
Wij zijn geen voorstander van om mogelijke gevolgen van straling van de daken te schreeuwen.
Het komt nogal eens voor dat mensen hoofdpijn krijgen van een "UMTS mast" aan de overkant welke een sirene blijkt te zijn. Oops! Zo zit de mens soms ook in elkaar.
Ieder persoon zit anders in elkaar en leeft in nét andere omstandigheden als de buurman. Dus voor een ieder is het maatwerk om tot een optimaal resultaat te behalen. Naast de reguliere geneeskunde, zijn therapeuten en bouwbiologen zeer goede aanvullingen.
Het is belangrijk om bewust te worden van "de stralingsbronnen" en goed met de huidige technologie om te springen. - Wat te doen?
Bouwbiologie in Nederland staat nog in de kinderschoenen. De meeste kennis en ervaring komt uit Duitsland, waar ze veel langer bezig zijn. Een goede bouwbioloog is bijna een rechercheur te noemen. Ervaring telt. Bij verkeerde inschattingen cq. adviezen kunnen de resultaten tegenvallen of verergeren.
Een goede bouwbioloog heeft zich laten scholen bij bijv. de Duitse IBN, Verband Baubiologie en VDB.
Wanneer u rondsurft op het net komt u elke dag meer producten om elektrosmog te saneren of voor de gevolgen daarvan op te heffen. De daarbij horende adviezen lopen vaak allemaal uiteen.
Uiteindelijk moet ieder zijn eigen weg volgen, dus moet ergens begonnen worden met maatregelen nemen. Kies wat het beste bij u past en vraag ook om telefonisch advies bij de aanbieders. Wees vooral zeer kritisch. Er is veel kaf tussen het koren.